Adaptasyon Canlılar İçin Neden Önemli?
Tüm canlılar yaşadıkları ortama uyum sağlayarak hayatta kalır. Adaptasyon; canlının belirli bir çevrede hayatta kalma şansını artıran kalıtsal özelliklerin tamamıdır. Canlılar bu kalıtsal özelliklere sahip olduğunda çevreye uyum sağlamış olur. Adapte olan canlıların hayatta kalma şansının artmasının yanı sıra türün yok olma ihtimali de azalmış olur. Adaptasyon doğal seçilimin sonucudur. Daha iyi anlaşılabilmesi açısından doğal seçilimden bahsedelim. Çevre koşulları değiştiğinde değişen koşullara uyum sağlayanların yaşamaya devam etmesi diğerlerinin yok olmasına doğal seçilim denir. Doğal seçilim sonucu çevrelerine yeterince adapte olamayan canlılar bulundukları ortamdan elenir.
Örneğin Çöl tilkilerinin kulak, burun ve kuyruğu kısa olup, vücut yüzeyi geniştir. Terleme ile ısı kaybı fazladır.
Kaktüs bitkisinin yaprakları suyu daha iyi tutabilmek için diken şeklini almıştır. Bu sayede su kaybını azaltarak çöl ortamında yaşayabilmesi ortama uyum sağladığını gösterir. Nemli bölgelerde yetişen nilüfer çiçeğinin terleme ile su kaybını artırmak için geniş yapraklı olması adaptasyondur.
Canlıların türlerinin kalıtımlarını gelecek nesillere aktarılmasında oldukça önemli bir rol oynayan adaptasyon yapısal, davranışsal ya da fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyon için örnek olarak; deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir. Davranışsal adaptasyon için fototropizma (Bitkilerin ışığa doğru gösterdiği yönelme hareketidir) örnek verilebilir. Fizyolojik adaptasyon için örnek olarak sümük salgılamak, terleme ile fazla ısıyı uzaklaştırmak verilebilir. Sonuç olarak adaptasyon türlerin yaşam alanlarında başarılı olmasını, hayatta kalmasını sağlayan kalıtsal değişiklerdir. Bu uyum canlının hem yaşamını devam ettirmesinde hem de çeşitlenmesinde önemlidir.