Cumhuriyet’in İlk Kadın Kimyacısı Remziye Hisar
Remziye Hisar kimya üzerine eğitim hayatı
Cumhuriyet ilan edildikten sonra tedavi amacıyla eşinin yanına Paris’e gitmiştir. Orada Sorbone Üniversitesi’nde Kimya eğitimine başlamış, Langevin ve Marie Curie gibi ünlü bilim insanlarının öğrencisi olmuştur. Eğitiminin 2. senesinde, Milli Eğitim Bakanlığı bursundan yararlanma hakkı elde etmiş, Pasteur Enstitüsü’nü takip ederek biyokimya sertifikası almıştır. Doktorasına başlayacağı dönemde bursu kesilmiş bu nedenle Erenköy Kız Lisesi’ne kimya öğretmeni olarak atanmış ve Türkiye’ye dönüş yapmıştır. 1924 tarihinde ise kızı Deha Gürsey dünyaya gelmiştir.1930’da burstan faydalanarak tekrar Paris’e gitmiş ve Doktorasını tamamlamıştır.
Doktorasını tamamladıktan sonra tekrar Türkiye’ye dönmüş ve 1933 ile 1936 seneleri arasında İstanbul Üniversitesi’nde kimya ve fizik kimya dersleri vermiş bir süre okuldan ayrılmış, Hıfzıssıhha Müessesesi Farmakodinami Şubesi’nde Kimya Mütehassıslığı yapmıştır.
1942 yılından 1947 yılına kadar İ.Ü Eczacılık Okulu Analitik Kimya ve Toksikoloji kürsüsünde görev yapan Remziye Hisar, 1947’de İTÜ Maden Fakültesi Kimya Kürsüsü’ne atanmış, 1955’te Fransa’da Officiel d’Academie nişanı’na layık görülmüş, 1959’da ise Profesör olmuştur. 1973 yılında ise emekli olmuştur.
Yaşantısını İstanbul, Anadoluhisarı Otağtepe’de ailesinden kalma bir konakta sürdürmüştür. Remziye Hisar, 1991’de Tübitak Hizmet Ödülü’nü almıştır. 1992 yılının Nisan ayında oğlu Feza Gürsey vefat etmiş, aynı sene 1992’nin Haziran ayında, 90 yaşında iken kendisi de hayata gözlerini yummuştur. Oğlu Feza Gürsey dünyaca ünlü fizikçi, kızı Deha Gürsey ise Milletlerarası Psikoloji Cemiyeti’nin tek Türk Psikiyatrist’idir.
Eserleri, buluşları;Prof. Dr. Remziye Hisar’ın 4 tanesi çeviri olmak üzere 5 ders kitabı yayınlanmıştır. Ayrıca Fransa’da kimya dalında buluşlarını içeren 16 bildirisi yayınlanmıştır. Özellikle Siirt dağlarında yetişen bir bitki türünün etkilerini içeren buluşu ile Fransa’da yayınlanarak bilim dünyasına adını altın harflerle yazdırmıştır.
1920’li yıllardan itibaren şiir yazan Remziye Hisar’a ait bazı şiirler Bir Kadın Sesi isimli bir kitap ile yayınlanmıştır.
Remziye Hisar kimyayı seçme sebebi; Röportajlarında kimya ile çalışması konusuna açıklık getirmiş ve şu açıklamaları yapmıştır ; Fen dersleri’ndeki kanunlarda ve buluşlarda yabancı isimleri görmenin kendisini şaşırttığını ve bir Türk ismini görememiş olmanın üzüntüsünü yaşadığını aktarmıştır. Bu sebeple, bu dalda başarılı olabilmek istediğini ve bu rahatsızlığını ortadan kaldırabileceğini düşündüğünü dile getirmiştir.