Dünyanın Akciğerleri: Denizler
Denizlerin oksijen ihtiyacımızın %70 ini karşıladığını biliyor muydunuz?
Ankara Bilfen Çayyolu Lisesi öğrencileri, denizler ve okyanuslardan gelen oksijenin önemine dikkat çekmek için bir çalışma hazırladı.
Ulusal olarak faaliyet gösteren Türkiye Çevre Eğitim Vakfının yürüttüğü Çevrenin Genç Sözcüleri programı için proje geliştiren öğrenciler yapılan araştırmalar ile havadan aldığımız oksijenin büyük bir oranının ormanlardan değil denizlerden karşılandığına dikkat çekiyor.
‘’Dünyanın oksijen kaynağının bitkiler yani ormanlar olduğu düşünülür. Çünkü klorofil ile CO2‘i O2’e çeviren bu canlılar, O2 üretiminin kaynağıdır. Ancak tek kaynağın ormanlar olduğu düşünülmemelidir. Zira bitkilerin ürettiği O2 miktarı, dünyadaki O2 üretiminin ancak %20 sine denk gelmektedir. Peki dünyadaki O2 üretiminin büyük bölümü nereden gelmektedir? ‘’
Atmosfere O2 sağlayan kaynaklardan olan denizlerin oranına bakıldığında karşılaşılan değerler ormanların payının bilinenden daha az olduğunu göstermektedir.
Öğrenciler çalışmalarından elde ettikleri analiz sonuçlarına göre, okyanus ve denizlerde yaşayan planktonlar (fitoplankton) tarafından sağlanan oksijenin ortalama %70, karasal bitkiler ve ormanlardan sağlanan oksijenin ise sadece %20 oranında kaldığını belirtti.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle atmosferde biriken sera gazları denizlerin sıcaklığının artmasına sebep oluyor ve denizlerde üretilen oksijen miktarında önemli derecede azalmalara sebep oluyor. Bilfen Çayyolu Lisesi öğrencileri denizlere gereken önemin verilmesi ve temiz tutulması gerektiğine dikkat çekmekte, bu bağlamda okul ve çevresinde farkındalık çalışmalarını sürdürmektedir.
Kaynaklar: fitolsam.com/blog/dunyanin-oksijen-kaynagi-fitoplanktonlar ve whoi.edu/know-your-ocean/ocean-topics/ocean-life/ocean-plants/phytoplankton/