Keçiler Neden Korkunca Bayılır?

Şu konuda anlaşalım bütün keçiler bayılmaz. Bu durum özellikle ABD’nin Tennessee eyaletinde yetişen özel türlerde belirgindir. Tennessee keçisi olarak da bilinen bu keçi türlerinin bayıldığı görülmektedir. Yani bunu ülkenizdeki keçi ırkınızla denerseniz, muhtemelen bayılmayacaklardır.

Keçilerde bayılma davranışa neden olan hastalığın adı myotonia congenita’dır. Myotonia congenita ya da Türkçeye çevirirsek kalıtsal miyotoni (tonik kasılmalar) genetik bir hastalıktır. Hastalık, CLCN1 genindeki kusurlu otozomal dominant veya resesif mutasyon sonucu ortaya çıkmaktadır.

Görsel 1 : farmow.com Görsel 2 : kibrispostasi.com

 Myotonia congenita sadece keçilerde değil, birçok hayvan türünde ve dolayısıyla insanlarda da görülmektedir. Bazı insanlar da bu yüzden bu türde davranışlar gösterebilmektedir. İnsanlarda buna neden olan tek faktör korku refleksleri değil, ani insan hareketleridir. Bu kişilerin kasları tıpkı keçilerde olduğu gibi hızla kasılır ve titrer. Bu kişiler aynı zamanda yutma güçlüğü çekerler, nefes almakta zorlanırlar, tekrarlayan hareketlerde zorluk çekerler, sık sık düşerler ve ağladıktan sonra gözlerini açmakta zorluk çekerler.

Hastalığa, kastaki klorür kanallarını bozan ve kas klorür geçirgenliğini azaltan, CLCN1 adı verilen tek bir gende alanin amino asidinin prolin amino asidine dönüşmesi neden olur. Bu hastalığa sahip kişilerin kaslarının klorür geçirgenliği azalmıştır, dolayısıyla bir kez uyarıldığında kaslar ardışık aksiyon potansiyellerine daha güçlü tepki verir ve kontrolsüz bir şekilde kasılır. Tüm bunlar olurken ne keçiler ne de insanlar bilincini kaybetmez. Geçici felç kas kasılmasından kaynaklanır, ciddi bir olay değildir.

Sezen ÖZKOÇ

Bilfen fen lisesi 11. Sınıf öğrencisiyim.11 yıldır BİLFEN’de okuyorum. Voleybol, jimnastik ve eskrimle uğraşıyorum. Hobi olarak makale yazarlığı yapmaktayım.

You may also like...