Tanıdık yüzler yabancı olursa; Prosopagnozi ile yaşamak
Kişileri tanıma ve ayırt etme yeteneği insanın sosyal ilişkilerini belirlemesi açısından oldukça önemli bir özelliktir. Bazen birini görürsünüz ve nereden tanıdığınızı hatırlayamazsınız. Bu durum genellikle normal olarak kabul ediliyor olsada bazı bireyler kardeşini, eşini ya da annesini tanıyamayacak duruma gelebiliyor.
Yüz körleri , insanları tanımayı ve birbirinden ayırt etmeyi sağlayan özellikleri algılamakta güçlük yaşıyor. Sinir sistemi organı olan beynin hasarı sonucu oluşan yüz körlüğü rahatsızlığı ilk olarak 1947’de bildirilmiştir. Bilim insanları beyin araştırmaları sayesinde hastalığı daha iyi anlamayı ve tedavi yolları aramaya yoğunlaşmışlardır.

Prosopagnozi adı verilen bozukluğun, beyinde yüz algılama ve buna bağlı hafızayı kontrol eden bölge olarak bilinen fusiform gyrus’ta meydana gelen hasar veya anormallikler sonucu gerçekleştiği düşünülmektedir. Fusiform gyrus’un işlevselliği çoğu insanın yüzleri kompleks cansız objelere göre daha detaylı olarak tanımasına izin vermesidir.Tanıdık yüzleri tanımada sağ yarımküre fusiform gyrus, sola göre daha önemli yer tutmaktadır.
Edinilmiş prosopagnozi çoğunlukla yetişkinlerde görülür ve oksipito-temporal lob hasarından kaynaklandığı bilinmektedir. Edinilmiş prosopagnozi kendi içinde tam algısal ve asosyatif prosopagnozi olarak ikiye ayrılır. Konjenital prosopagnozide birey asla yüzleri tanıma yeteneğini yeterince geliştirmez.

izolasyonu
Hasarın az olduğu durumlarda kişi, yakın bir ilişkisi olmadığı insanların yüzlerini tanımakta güçlük yaşayabilir. Hasarın orta derecede olduğu durumlarda kişi, yakın ilişkide olduğu insanların yüzlerini tanımakta güçlük çekebilir. İlerleyen seviyelerde ise kişi, kendi yüzünü aynada tanıyamama, hatta yüzleri nesnelerden ayırt edememe gibi sorunlar yaşayabilmektedir.
Sonradan gerçekleşen hasar ve anormallikler sonucu oluşan edinilmiş prosopagnoziye nadiren rastlanır. Vakaların büyük bir çoğunluğu konjenital (doğuştan gelen, gelişimsel) prosopagnoziyi işaret etmektedir. Tedavi konusunda birkaç girişimde bulunulmasına rağmen, prosopagnozi için özel bir tedavi mevcut değildir. Hastalığın nedenleri ve tedavi yolları için araştırmalar devam ediyor. Ancak insan yüzlerini tanımaya yardımcı olacak tedavi edici stratejilerin veya normal yüz işleme mekanizmalarını düzenlemeye çalışan tekniklerin, prosopagnozi hastaları için işe yarayabileceği düşünülmektedir.
KAYNAKLAR
Kapak resmi :https://listelist.com/yuz-korlugu-nedir/
Resim 1 ve içerik: https://tr.wikipedia.org/wiki/Prosopagnozi
Resim 2 ve içerik :https://evrimagaci.org/yuzleri-taniyamamak-prosopagnozi-7765