TENMAK, MTA ,TUA Bilim Araştırma Merkezleri Hangi Çalışmaları Yapar?

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), 4 ve 57 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile 2020 yılında kurulmuştur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü’nü bünyesine alan Kurum; enerji, maden, iyonlaştırıcı radyasyon, parçacık hızlandırıcıları ve nükleer teknoloji alanlarında faaliyetlerini yürütmektedir. Ülkemizin rekabet gücünü artırmak ve sürekli kılmak amacıyla faaliyet alanları kapsamında yeni ürünler üretmeyi, var olanları geliştirmeyi ve dünya lideri yapmayı görev kabul eden TENMAK; bilimsel araştırmalar yapmakta ve yaptırmakta, bu araştırmaları koordine etmekte, teşvik etmekte ve destek vermektedir.

Merkezi Ankara’da bulunan TENMAK bünyesinde, Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü, Bor Araştırma Enstitüsü, Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü, Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü, Enerji Araştırma Enstitüsü Kurumun görevlerini yerine getirebilmesi için gerek duyulan koordinatörlükler, teknoloji transfer ofisleri, araştırma geliştirme merkezleri, eğitim ve bilgilendirme merkezleri ile diğer birimler bulunmaktadır.

Ülkemizin nükleer enerji, iyonlaştırıcı radyasyon ve hızlandırıcı teknolojilerinden barışçıl amaçlarla yararlanmasını sağlamada öncü olmak. Ülkemizin nükleer alanda söz sahibi olmasını sağlamak.

MTA, madencilik alanında araştırmalar ve aynı zamanda çalışmalar yapar. Ülkemizde bulunan yer altı kaynaklarının araştırılması ve bunun yanında gerekli gördüğü yerlerde sondaj çalışmalarında bulunması gibi görevleri bulunmaktadır. MTA, ülkemizde madencilik alanında gelişme sağlanması amacı ile kurulan bir kurumdur.

Ülkemiz maden ve ham madde kaynaklarını araştırmak, rezerv ve tenörlerini tespit ederek ekonomiye kazandırmak amacıyla 22 Haziran 1935 tarihinde yayımlanan 2804 sayılı yasa ile Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü olarak kurulmuştur.

Madenciliğin ileri gittiği ülkelerde karot bilgi bankaları veya kütüphaneleri bulunmaktadır. Maden arama amaçlı sondajlardan sağlanan ve yeraltı jeolojisi hakkında önemli bilgiler içeren karotların saklanması ile sağlanan jeolojik verilerin yanı sıra ilerleyen teknolojiye bağlı olarak daha sonra yapılacak çalışmalar için de önemli verileri bünyesinde barındırmaktadır.

Türkiye Uzay Ajansı Aralık 2018 yılında 23 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik orta ve uzun vadeli amaçları, temel ilke ve yaklaşımları, hedef ve öncelikleri, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını belirlemek ve gereken uygulamaları yapmak için kurulmuş bir devlet kuruluşudur.

Ülkemizin uzay alanında nitelikli insan kaynağını ve uzay ekosistemini hızla geliştirerek, gerektiğinde uluslararası iş birliklerini de değerlendirerek devletimizin uzay stratejisini verimli, güvenli ve sürdürülebilir şekilde gerçekleştirmektedir.

Kaynaklar
https://images.app.goo.gl/wcmN6QA28KwYncue8
https://images.app.goo.gl/GQUVBKzTmwPEoSf5A
https://images.app.goo.gl/WuvuA1RfissV3SXH6
https://www.tenmak.gov.tr/kurumsal/hakkimizda
https://www.milliyet.com.tr/egitim/mta
https://tua.gov.tr/tr/kurumsal
https://www.mta.gov.tr/v3.0/mta/2021-09-23-CNNTURK

Merve ÖZGÜN

Bilfen Çayyolu Liseleri Fizik öğretmeni

Bunlar da ilginizi çekebilir...