Yıldız Savaşları: ABD’nin Stratejik Savunma Girişimi
Askeri bir proje olan Stratejik Savunma Girişimi (SDI), yaygın olarak bilinen adıyla adıyla Yıldız Savaşları, 1980’li yıllarda dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan tarafından geliştirilmiştir. Amacı ise ABD’yi olası nükleer saldırılara -özellikle de Sovyetler Birliğinden gelecek olanlara- karşı güvende tutmak olmuştur.

Bu projenin, düşman füzeleri henüz atmosferin dışındayken onları uzayda vurup etkisiz hale getirmesi hedefleniyordu. Bunu yapmak için yüksek enerjili lazerler kullanılması planlandı. Bu lazerler yörüngede bulunan uydulara yerleştirilecekti. Uzaya yerleştirilmiş kimyasal yüksek enerjili lazer istasyonları bulunacaktı.
Lazerler Nasıl Çalışır?
Lazerler, ışığın dalgalar halinde hareket etmesiyle oluşur. Bir dalganın tepe noktaları arasındaki mesafeye dalga boyu denir.

Her ışık rengi, farklı bir dalga boyuna sahiptir. Işığın rengini ise fotonların sahip olduğu dalga boyu belirler. Foton adı verilen enerji paketleri ışığı oluşturur. Işığın sahip olduğu enerji fotonlar tarafından taşınır.
Lazerlerin çalışması, fotonların uyarılmasına bağlıdır. Lazer ışığı elde etmek için bazı gazlar kullanılır, en sık kullanılan ise karbondioksit gazıdır. Karbondioksit gazına enerji verildiğinde CO₂ gazı kısa süreliğine yüksek enerji seviyesine geçer. Tekrar düşük enerji seviyesine geçtiği sırada enerji seviyesi arasındaki fark kadar enerji foton olarak dışarıya salınır. Salınan foton başka bir atomun elektronunu uyararak aynı şekilde foton açığa çıkmasını sağlar.
Uyarılma süreci sisteme enerji verilmesiyle devam eder. Lazerin iki ucuna yerleştirilen aynalar vasıtasıyla fotonlar her iki tarafa yansıtılarak daha fazla atomu uyarmaları sağlanır.

Amerika Genel Muhasebe Dairesi raporuna göre ise, ‘Stratejik Savunma Girişimi’ projesindeki teknolojik ilerleme programı çok zayıf görülüyordu. 1980’lerin teknolojisiyle bu tür projeleri tamamen verimli hale getirmek oldukça zor ve pahalıydı. Böylece tarihte adı ‘bilimkurgu ürünü olan bir proje’ olarak yerini aldı.
KAYNAKLAR
Kapak fotoğrafı: 1920px-Ground-Space_based_hybrid_laser_weapon_concept_art.jpg
Resim 1: Savunma Teknolojisi 1, cilt 1 sayı 5/ 1983
https://tua.gov.tr/tr/blog/havacilik-ve-teknoloji/lazer-nedir
https://tr.wikipedia.org/wiki/Stratejik_Savunma_Giri%C5%9Fimi
https://electrologs.com/2017/12/27/lazerlazerin-calisma-prensibi-ve-lazer-cesitleri/