Kimyasal Türler Arası Etkileşimler
Evrendeki tüm maddeler atomlardan oluşur. Bu atomlar arasında kimyasal bağlar bulunur. Kimyasal bağlar, molekülleri oluşturan atomları bir arada tutan kuvvetlerdir. Kimyasal türler arası güçlü etkileşimler olarak da isimlendirilirler. Soy gazlar dışındaki elementler kimyasal bağlar oluşturarak elektron dizilişlerini soygazlara benzetmeye ve bu sayede en kararlı hâle ulaşmaya çalışır. Bunu elektron alarak, vererek ya da elektronlarını ortaklaşa kullanarak yaparlar. Soy gazların en yüksek enerjili elektron kabuklarında mümkün olan en fazla sayıda değerlik elektronu bulunur. Bu durum nedeniyle elektron dizilimleri son derece kararlı olan soygazlar tepkimeye girmeye isteksizdir. Atomlar elektron vererek, alarak ya da elektronlarını ortaklaşa kullanarak kimyasal bağ oluşturabilir. Üç tür kimyasal bağ bulunur: iyonik bağ, Kovalent bağ ve metalik bağ.
1.İyonik Bağ:
İyonik bağ iki kimyasal tür arasındaki elektron alışverişine dayanır. Sonuçta eksi yüklü bir iyon olan anyon ve artı yüklü bir iyon olan katyon oluşur. Artı ve eksi yükler arasındaki elektriksel çekim kuvveti nedeniyle oluşan kimyasal bağ, iyonik bağ olarak isimlendirilir.

2.Kovalent Bağ
Ametal atomları arasında oluşan bağ türüdür. İki atomun elektronegatiflikleri arasında belirgin bir fark olmadığında, atomlar elektronlarını ortaklaşa kullanarak elektron dizilişlerini soygazlara benzetmeye ve kararlı hâle geçmeye çalışabilir. Elektronegatiflikleri birbirine yakın olan atomlar arasında oluşan ve elektronların ortaklaşa kullanıldığı kimyasal bağ, kovalent bağ olarak isimlendirilir.

3.Metalik Bağ
Metalik bağ, metal atomları arasında ortaya çıkan bağ türüdür. Metallerin elektronegatiflikleri düşüktür. Yani bağ oluşumunda yer alan elektronlarını zayıf bir şekilde çekerler. Metal atomları bir arada bulunduklarında, en yüksek enerjili elektron kabuğundaki değerlik elektronları atomdan ayrılarak komşu metal atomlarının değerlik orbitallerinde serbest bir şekilde hareket edebilir. Serbest dolaşan değerlik elektronları bir tür elektron denizi oluşturur. Sonuçta artı yüklü metal iyonları ile serbest olarak dolanan değerlik elektronları arasındaki elektrostatik çekme kuvveti nedeniyle metalik bağ ortaya çıkar.
- bilimgenc.tubitak.gov.tr
- elektrikrehberiniz.com
- lisedekimya.files.wordpress.com