Hidrojen’in Yeşil Enerjisi

Hidrojenin özellikleri

  • Evrende en çok bulunan elementtir.
  • Doğada serbest halde bulunmaz, bileşikleri halindedir.
  • Renksiz, kokusuz ve tatsız bir yapıdadır.
  • Havadan 14.4 kez daha hafiftir ve tamamen zehirsizdir.
  • Sıfır emisyonlu ve yenilenebilir enerji kaynağına dönüştürülebilir.
  • Yakıt olarak kullanıldığında atmosfere sadece su buharı olarak dönmektedir.
  • Bilinen tüm yakıtlar arasında en yüksek enerji içeriğine sahiptir.
  • Hidrojen elementi yeryüzünde serbest halde bulunmuyor. Hidrojenin büyük bir kısmı su veya organik bileşikler gibi moleküler formlarda bulunuyor. Hidrojen elementi oksijenle bir araya geldiğinde ‘su’, sodyum ve karbon ile bir araya geldiğinde ‘karbonat’, sülfür ve oksijenle buluştuğunda ise ‘zaç yağı’ olarak da bilinen sülfürik asidi ortaya çıkarıyor. Özetle; hayatın hemen her alanında, diğer elementlerle iyonik veya kovalent bağ kurmuş hidrojen atomları yer alıyor.

Hidrojen enerjisi, hidrojenin kullanılmasıyla elde edilen enerji kaynağını ifade ediyor. Doğada bileşikler halinde bulunan hidrojenin moleküllerine ayrıştırılması sonucunda ortaya çıkan bu enerji, doğal enerji kaynağı sınıfına girmiyor. Buna rağmen sürdürülebilir alternatif enerji kaynakları arasında önemli bir yer tutuyor.

Her ülkenin, endüstrinin ve kuruluşun bunu başarmaya çalıştığı çeşitli yollar vardır. Ancak dekarbonizasyon teknolojilerinin öncülerinden biri “Yeşil Hidrojen”dir. Yeşil hidrojen, sürdürülebilir enerjiye küresel geçiş için kritik bir kolaylaştırıcı olarak kabul edilirken, aynı zamanda daha erişilebilir, verimli, sürdürülebilir ve temiz enerjiler tarafından yönlendirildiği için hızla potansiyel bir odak alanı haline geliyor. Yeşil Hidrojen, yenilenebilir kaynaklardan üretilen hidrojen enerjisidir. Küresel karbonsuzlaşma hedefleri doğrultusunda üretilen ve kullanılan yeşil hidrojen, üretimi için gerekli olan tüm kaynağı yenilenebilir kaynaklardan karşılar. Bu sayede çevreye karbon salınımı yapmaz.

Yeşil hidrojen, ağır sanayi, uzun mesafeli nakliye, denizcilik ve havacılıkta kullanılarak çevreyi karbondan arındırmanın sürdürülebilir bir yolu olarak iklim konferanslarında giderek daha fazla tanıtılıyor. Hidrojen, net sıfır ekonominin önemli bir ayağı ve enerji depolamak için kritik olarak kabul ediliyor.

Yeşil hidrojen, hidrojeni sudaki oksijenden ayırmak için elektrik akımının kullanıldığı elektroliz yoluyla hidrojen üretme teknolojisine dayanır. Kısacası elektrik yenilenebilir kaynaklardan elde edilirse atmosfere karbondioksit salmadan enerji üretebiliriz. Tüm yakıtlar gibi hidrojen de yandığında enerji üretir. Ancak hidrojeni yakmanın yan ürünü sudur ve bu da onu en çevre dostu yakıt yapar.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisi yardımı ile su hidrojen ve oksijen gazına ayrıştırılabilmektedir. Hidrojen ve oksijen elektroliz yöntemiyle ayrıştırıldıktan sonra hidrojen gazı toplanmaktadır. Bu işlem önceleri metan gazı ile yapılmakta idi. Ancak metan gazı sera emisyonuna sebep olmaktadır. Ancak sudan elde edilen yeşil hidrojen ile sera gazına sebep olunmamaktadır.

Son yıllarda boyutu katlanarak artan ve sıklıkla gündeme gelen iklim krizi, hidrojen enerjisi üretimini küresel çapta güçlü bir çözüm haline getiriyor.

chemlife.com.tr

inovatifkimyadergisi.com

www.enerjisauretim.com.tr

Sinem UTANDI

Özel Bilfen Çayyolu Liseleri'nde Kimya Zümre Başkanı. Kimyayı hayatın içine yerleştirmeyi seven ve bundan keyif alan...

You may also like...